De voordelen van thuiswerken voor de werkgever

Het beeld dat thuiswerken vooral fijn is voor de werknemer is door de huidige situatie waarin we ons bevinden, gelukkig verleden tijd. We kunnen ons met de laatste technologische ontwikkelingen een heel eind redden, maar ook in rustigere tijden zijn er voor werkgevers tal van voordelen bij thuiswerkende werknemers. Hieronder hebben we een top 5 samengesteld.

 1. Waardering, vertrouwen en motivatie.
  Werknemers die een dag thuiswerken, voelen zich gewaardeerd. Indirect spreek je als werknemer namelijk vertrouwen uit: mensen die thuis werken hoeven niet voortdurend op hun vingers worden te gekeken. Ze kunnen zelfstandig hun werkzaamheden verrichten. Gewaardeerde werknemers betekent ook gemotiveerde werknemers en gemotiveerde werknemers werken in de regel harder.
 2. Hogere productiviteit
  Onderzoek wijst uit dat thuiswerkers gemiddeld een hogere productiviteit tentoonspreiden dan op kantoor. Niet zo vreemd; op kantoor zijn er tal van afleidingen. Gesprekken bij de koffieautomaat schitteren door afwezigheid, net als vergaderingen die net iets te lang doorgaan. Een gemotiveerde thuiswerker verzet bergen werk in een enkele dag.
 3. Minder ziekteverzuim
  Thuiswerkers melden zich minder vaak ziek bij een griepje, verkoudheid of pijn in de rug. Juist die dag thuis grijpen ze veelal aan om het relatief wat rustiger aan te doen en toch door te werken. Doordat ze zich thuis op hun gemak voelen, zullen ze veel minder snel werk doorschuiven of laten liggen.
 4. Betere balans werk-privé: vrolijkere werknemers
  Er is de laatste jaren gelukkig steeds meer oog voor de werk-privé balans. Wanneer je als werknemer thuiswerkt, kun je in een gezinssituatie volledig meedraaien bij het opstaan, ontbijten en de kinderen naar school brengen, alsook het gezamenlijk avondeten met het gezin. Geen gehaast om op tijd op je werk te zijn of die file voor te zijn. Een betere werk-privé balans geeft een hoger gevoel van welzijn wat weer tot gelukkigere werknemers lijdt. Gelukkiger personeel voelt zich meer verbonden met het bedrijf waarvoor het werkt en heeft minder behoefte om over te stappen naar een andere baan.
 5. Kostenbesparing
  Minder mensen op kantoor betekent simpelweg minder energieverbruik, minder kopjes koffie, minder kantoorruimte die bezet wordt en minder gebruik van andere zaken die op kantoor voor handen zijn. Wanneer goed met flexplekken gewerkt wordt, kan dit op jaarbasis flink in de kosten schelen.

Samenvattend kan het voor werkgevers gunstig zijn om hun werknemers af en toe te laten thuiswerken. Als de werknemer dat ook fijn vindt natuurlijk!

 

1111