Het belang van een ergonomische werkplek. Dit kun je er zelf aan doen!

Zitten is het nieuwe roken. Toch is dat precies hoe we tijdens een werkweek het grootste deel van de dag doorbrengen: zittend achter de computer. Een goede houding is hierbij een must en daarom is een optimale inrichting van je werkplek en de juiste randapparatuur van groot belang.

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om de hele dag zittend door te brengen maar voor heel veel mensen is dat wel de praktijk. Nek- en rugklachten zijn dan ook veelgehoord klachten en door de opmars van werken met mobiele devices – denk aan laptops en tablets –  zijn werknemers steeds vaker urenlang, in een verkeerde houding aan het werk. Thuis werken mensen in de regel sowieso meer op laptops dan op een desktop pc en ligt de kans op fysiek ongemak op de loer.

Het belang van beweging enerzijds en een goede houding tijdens het zittend werken anderzijds is enorm belangrijk. Niet voor niets stimuleren werkgevers steeds vaker sporten op het werk en is regelmatig opstaan en een stukje lopen, al dan niet naar de koffieautomaat, om meerdere reden aan te raden. Wanneer je thuiswerkt is de kans dat je ongestoord, uren achter elkaar, zittend en in een verkeerde houding, nóg groter omdat er veel minder afleiding is.  We verzamelden 5 tips om thuis ergonomisch te werken:

  1. Luie stoel?
    Het is misschien een enorme open deur maar alles begint bij een goede (bureau)stoel. Een stoel die in hoogte verstelbaar is, maar waarbij ook de tegendruk in je rug te regelen is. Als je toch het grootste van de dag zit, zorg dan dat het comfortabel is.
  2. Bureau
    Minstens zo belangrijk is het bureau of de tafel waaraan je werkt. Voor thuiswerkers is het wellicht een dure investering maar een in hoogte verstelbaar bureau is verreweg de beste keuze. Zo weet je zeker dat je je houding optimaliseert. Heb je een vaste tafel of bureau zorg dan dat deze egaal en stevig is. Een van steigerhout gefabriceerde tafel oogt wellicht hip maar niets is zo irritant als je pennen de hele tijd van je bureau afrollen of wanneer je laptop of monitor niet recht op de ondergrond rust.
  3. Hoogte van je scherm(en)
    Wanneer je thuis met een losse monitor werkt, zorg dan dat deze eveneens in hoogte verstelbaar is. Ook hier geldt dat je zo je houding optimaliseert en eventuele nek- en rugklachten elimineert. Een meer onorthodoxe manier die je veel ziet, is dat mensen hun monitor op meerdere pakken A4-papier positioneren. Een goedkoop alternatief maar verre van ideaal natuurlijk. Een trend bij veel kantoren is dat mensen met meerdere monitoren tegelijk werken. Thuis is dat wellicht wat veel van het goede al zorgt het wel voor meer rust en overzicht. En na een eenmalige investering kun je weer jaren vooruit. Een overweging waard.
  4. Laptopstandaards
    Veel mensen die thuiswerken doen dat op een laptop. En hoe je het wendt of keert, werken op een laptop is per definitie minder ergonomisch dan werken op een computer met een los scherm en toetsenbord. Een ideaal hulpmiddel hierbij is de zogenaamde laptophouder of – standaard. Hiermee verhoog je je laptop waardoor je automatisch recht of omhoogkijkt in plaats van naar beneden, met een kromme rug. In combinatie met een losse bluetooth toetsenbord en een muis, ondervang je veel van de potentiele lichaamsklachten die bij langdurig werken op enkel een laptop op de loer liggen.
  5. Ergonomische randapparatuur
    Bij de aanschaf voor een los toetsenbord en/ of muis is er veel keuze. Met name op ergonomisch vlak zijn er producten die naast looks & feel juist veel rekening houden met ergonomie. Extra polssteunen, al dan niet van leer, zorgen voor meer comfort bij toetsenborden en ook de plaatsing van toetsen kan veel verschil maken. Muizen houden door hun bolling, materiaalkeuze en plaatsing van knoppen eveneens meer en meer rekening met ergonomie. Deze producten zijn vaak wat duurder maar die kosten wegen niet op tegen de voordelen voor je lijf. (link Logitech specifieke producten)

1111