Met deze tips is je werkplek voortaan je favoriete stekkie in huis

Thuiswerken is niet meer weg te denken sinds we, al dan niet gedwongen, veel minder op kantoor en veel mer thuis zitten. Eerder schreven we al over de voordelen van het thuiswerken voor zowel werkgever als werknemer. Maar… hoe maak je je werkplek thuis nou aangenaam en leuker om in te werken? Wij hebben een aantal tips voor je. 

 1. Ergonomische plek
  Natuurlijk begint een goede werkplek bij een goed bureau inclusief een fijne bureaustoel. Hierbij moet natuurlijk goed gedacht worden aan ergonomie. Heb je wel eens gedacht aan een zit-sta bureau? Een zit-sta bureau is in hoogte verstelbaar en vermindert klachten zoals rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten. Ook een zitbal in plaats van een stoel is een goede optie om klachten te verminderen. 
 2. Geef je kamer een nieuw likje verf
  Kleuren kunnen ontzettend veel doen aan je gemoedstoestand. Blauw is bijvoorbeeld de ideale kleur voor een werkplek, omdat het goed is voor je concentratie. Ook oranje en geel kunnen goede kleuren zijn afhankelijk van je beroep. Van die kleuren word je namelijk vrolijker en creatiever. Naast leuke kleuren, kun je je thuiskantoor natuurlijk ook op een ‘slimme’ manier verven. Breng een laag krijtbord- of whiteboardverf aan op je muur of bedek je muur volledig met kurk en maak er een prikbord van. Ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens functioneel!
 3. Veel licht
  Veel licht is erg belangrijk op je thuiswerkplek. Als je veel natuurlijk licht binnen krijgt via een raam, verplaats je bureau dan naar de meest optimale plaats. Houd rekening met lichtval op je scherm en zorg ervoor dat je geen tegenlicht hebt met je webcam, zodat je goed zichtbaar bent. Heb je niet veel natuurlijk licht in de kamer? Zet dan een paar leuke staande lampen of bureaulampen neer. Kijk voor inspiratie op https://nl.pinterest.com/ylighting/modern-office-lighting-ideas/
 4. Chillplek
  Natuurlijk is je thuiswerkplek bedoeld voor werken, maar je hebt ook wel eens een kleine pauze verdiend. Het kan namelijk afleidend zijn om even naar de drukke woonkamer te gaan. Maak daarom een fijn hoekje in je kamer met lekker veel kussens om even tot rust te komen. Op deze manier blijf je in je werkzone, maar kan je wel even ontspannen. Wellicht kun je zelfs een bank neerzetten als daar plek voor is. Kleed het leuk aan met kaarsjes en planten. Kijk voor inspiratie op https://nl.pinterest.com/ebixa/cozy-corner/
 5. Koffiecorner
  Is je thuiswerkplek ver lopen van de keuken en heb je daar niet altijd tijd voor door de vele calls? Maak dan een kleine koffiecorner! Geef jezelf wat luxe door een koffiezetapparaat neer te zetten in je thuiskantoor. Een waterkoker voor thee mag natuurlijk ook ;).
 6. Planten
  Planten hebben heel veel voordelen. Ze verhogen de zuurstof in de kamer waardoor je minder concentratie verliest en ze verlagen het stressniveau. Goede redenen dus om planten in je thuiswerkplek te hebben. De beste planten voor een werkplek volgens NASA zijn: de Areca Palm, de Sansevieria, de Scindapsus en de Gerbera.
 7. Nieuwe gear
  Verwen jezelf met nieuwe gear voor een optimale set-up. Geef jezelf bijvoorbeeld de Logitech BRIO Ultra HD webcam of de Zone Wireless Headsetcadeau om je videocalls te upgraden. Vaak last van je polsen? Kies dan voor een ergonomische muis met de juiste bolling en ergonomisch toetsenbord met extra polssteun. Eerder hebben we al een artikel geschreven over het belang van ergonomie. Het interview met fysiotherapeut Martijn Mors kun je hierteruglezen.
 8. Opruimen en organiseren
  Een schone ruimte is een schoon hoofd zeggen ze wel eens. Houd daarom je werkplek netjes en opgeruimd. Ook hier komen de whiteboards, krijtborden en prikborden van pas. Hiermee houd je goed het overzicht en vergeet je geen taken. Bewaar je documenten en andere benodigdheden netjes in mappen en opbergdozen, hiermee is de grootste rommel uit zicht en word je niet afgeleid.
 9. Inspiratie
  Voel je je niet geïnspireerd door je huidige werkplek? Hang dan wat leuke foto’s en quotes op. Je kunt eventueel ook moodboards maken via Pinterest. Wij geven je alvast een voorzetje: https://nl.pinterest.com/hbharvest/inspiring/

 

1111