Thuiswerken volgens… Samsung (Ralph Janssen)

In de rubriek ‘Thuiswerken volgens..’ vragen wij een ervaringsdeskundige om zijn of haar thuiswerkervaringen. De laatste paar maanden is videobellen een essentieel onderdeel van het nieuwe thuiswerken geworden. Daarbij is de combinatie van scherm, headset en webcam onontbeerlijk; Het een kan niet zonder het ander. Logisch dat Logitech en Samsung de handen ineen hebben geslagen om samen bundels aan te bieden. 

Dit keer praten we dan ook met iemand die alles afweet van de monitoren van Samsung: Ralph Janssen, product manager LCD-monitoren & Hotel TV voor de Benelux. In de zeven jaar dat Ralph bij Samsung werkt, heeft hij vooral gewerkt bij de Mobile divisie, maar een half jaar geleden is hij overgestapt naar de Display divisie.

 

Thuiswerken is in één klap opeens het nieuwe normaal geworden voor veel mensen. Werk jij nu ook thuis? En werkte je altijd al een vaste dag in de week thuis?

Over het algemeen probeerde ik al 1 dag in de week thuis te werken, meestal op dinsdag, waarbij ik die dag ook echt ‘vrij’ plande van meetings. ‘s Ochtends start ik thuis op en werk ik mail weg of maak ik presentaties, om een uur of 12 ga ik even lunchen, en ‘s middags ga ik naar een werkplek in Amsterdam dicht bij huis. Vaak is dat bij hotels, die flexwerkplekken hebben. Daar komen ondernemers samen en dat geeft nieuwe energie; nieuwe mensen om me heen.

Heb je een aparte ruimte waar je thuiswerkt en welke apparatuur gebruik je?

Ik werk aan de eettafel, waar ik een laptop, monitor, een muis en een toetsenbord heb staan. Als je alleen op een laptop werkt, zit je vaak naar beneden te kijken, waardoor je op den duur wat last van je rug kan krijgen. Thuis heb ik een monitor staan die in meerdere standen te zetten is. Op deze manier kan ik de kijkhoek aanpassen, waardoor deze beter is voor mijn zithouding.

Heb je een ander werkritme als je thuiswerkt?

Ik merk dat ik veel effectiever werk en veel meer gedaan krijg. Op kantoor is er natuurlijk veel meer rumoer – wel gezellig overigens – en komen er meer spoedklussen voorbij. Thuis zit ik meer in een afgesloten omgeving met alleen een klein beetje muziek op de achtergrond. Soms ben ik zo gefocust met mijn werk bezig dat ik de lunch vergeet. Juist thuis is het belangrijk om bewust even pauze te nemen en bijvoorbeeld een blokje om te lopen.

Heb je veel video calls tijdens een gemiddelde thuiswerkdag en is dat veranderd sinds de laatste maanden?

Dat is wel grappig, want ik had eigenlijk nooit video calls voor de Corona-periode. Waar ik vroeger eigenlijk de hele dag aan het bellen was, ben ik nu aan het videobellen. Ik vind het eigenlijk wel een positieve ontwikkeling, omdat ik het fijn vind om mensen te zien als ze praten. Het is een makkelijkere en gezelligere manier van interactie. Een gezichtsuitdrukking bij een verhaal zegt veel meer dan als je alleen de stem hoort, bijvoorbeeld als je een geintje maakt.

Hoeveel waarde hecht je aan de spullen die je gebruikt tijdens het thuiswerken?

Ik hecht heel veel waarde aan de apparatuur die ik gebruik, want zeker in deze tijd is je zithouding heel erg belangrijk. Thuiswerken op een laptop alleen kan funest zijn voor je houding. Een paar dagen zo werken kan al resulteren in pijn in de rug. Ook ik ben overvallen door het verplichte thuiswerken dus ik kan niet zeggen dat ik de ideale setup heb, maar gelukkig heb ik nog wel een goed scherm kunnen aansluiten thuis.

Jij bent natuurlijk een expert op het gebied van monitoren. Waarom is het belangrijk om een monitor toe te voegen aan je thuisopstelling?

Als je een goed scherm neer kunt zetten dan scheelt dat op lange termijn zeker in rugklachten. Bij werken op kantoor, maar ook thuis, is het daarom belangrijk om een ergonomisch business-scherm aan te schaffen. Dit soort schermen kun je optimaliseren qua kijkhoek en is voor langdurig gebruik veel rustiger voor de ogen. Bij Samsung hebben we platte, maar ook curved schermen, die vooral interessant worden boven de 30 inch. Deze curved schermen hebben bijna eenzelfde curve als je oogbol, waardoor het minder vermoeiend is om langdurig naar je scherm te kijken en je dus een stuk productiever kan zijn. 

Waar moet je op letten als je een monitor wilt aanschaffen?

Het eerste waar je natuurlijk over moet nadenken is waar je de monitor voor wilt gebruiken. Gebruik je hem veel, af en toe of ben je bijvoorbeeld een fervent gamer? In dit geval ga ik even uit van de situatie dat je hem gebruikt voor thuiswerken. Belangrijk is dan dat ie ‘Fully Ergonomic Equipped’ is, waarbij je de hoogte kunt aanpassen, dat hij naar voren of naar achter ‘getilt’ kan worden en dat ie vanuit rechts of links ingedraaid kan worden. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld een monitor willen die 90 graden kan draaien in de zogenaamde pivot-stand. 

Heb je nog tips hoe je een monitor het beste kunt afstellen?

Ik gebruik altijd twee meetmethodes; de bovenkant van je scherm moet op ooghoogte zitten en het scherm moet ongeveer op armlengte staan. Als je die twee dingen volgt dan ben je al een heel eind. Bij een vaste tafel, waar je niks aan kunt veranderen, moet je dus meer aanpassen aan je stoel of je scherm. Die kun je vaak wel op verschillende manieren instellen.

Wat vind je het fijnst aan (langdurig) thuiswerken?

De grote effectiviteit, de rust om je heen en meer kunnen doen dan op kantoor.

Wat vind je minder leuk aan (langdurig) thuiswerken?

Ik houd ook veel van sociale interactie, al is het maar een kopje koffie drinken met collega’s. Met een video call kun je het wel een beetje nabootsen, maar dat is toch anders dan face-to-face. De menselijke interactie is dus wel echt iets dat ik mis, maar ik ben vast niet de enige.

Wat is het grappigste of gênantste wat je ooit hebt meegemaakt in een video call?

Ik heb niet echt hele gênante dingen meegemaakt, maar wat je vaak ziet – vooral bij lange meetings – is dat mensen die niet aan het woord zijn hun normale gedrag vertonen. Ze zitten bijvoorbeeld soms met hun vingers in hun neus of er springen huisdieren of kinderen in beeld. Dat zijn wel grappige dingen.

1111