Thuiswerken volgens… Team Sunweb (Jente Rijpstra)

In de rubriek ‘Thuiswerken volgens..’ vragen wij een ervaringsdeskundige om zijn of haar thuiswerkervaringen. Voor deze editie laten wij Jente Rijpstra aan het woord. Jente is commercial manager bij Team Sunweb.

Op welke dag werk je thuis en waarom juist die dag? 

‘Ik werk gemiddeld een dag per week thuis. De dag zelf wisselt.’

Heb je een aparte ruimte waar je thuis werkt of is het ‘gewoon’ aan de keukentafel? En wat voor ‘gear’ heb je ter beschikking? 

‘Vroeger werkte ik nog weleens aan de keukentafel maar inmiddels werk ik vanuit de kantoor- annex logeerruimte thuis. Ik heb een goede bureaustoel, een laptopstandaard en een los Logitech toetsenbord, muis, webcam en draadloze headset.’

Heb je een ander werkritme als je thuiswerkt? 

‘Mijn werkritme is niet zozeer anders alleen begin ik eerder omdat ik geen reistijd heb. Dat stelt me dan weer in staat om eerder te stoppen en te gaan sporten. Ik mag graag op de fiets stappen en dat komt er meestal niet van als ik na een dag werken van kantoor het verkeer in ga, op weg naar huis.’

Voer je vanuit huis Skype-calls voor meetings of probeer je meetings juist zoveel mogelijk te vermijden tijdens de thuiswerkdag?

‘Veel vergaderingen vinden plaats op kantoor of op locatie van de partner. Tijdens mijn thuiswerkdag gaat overleg met partners en collega’s via de telefoon of video-calls. Als ik thuiswerk en er is een urgente vergadering kan ik die dankzij de huidige technische mogelijkheden gewoon bijwonen.’

Techniek kan mensen helpen beter te werken en te presteren. Hoe belangrijk is dat voor Team Sunweb?

‘Heel belangrijk. Dankzij ons partnership met Logitech kunnen we onze Team Sunweb filosofie “Keep Challenging” nog beter tot uiting brengen. Keep Challenging gaat over het nastreven van dromen en het niet accepteren van de status quo. Continu op zoek gaan naar mogelijkheden om beter te worden, als individu, als team en ook ons materiaal. We willen de wereldkampioen zijn in samenwerken, daarbij is goede communicatie binnen het team en met onze partners cruciaal. Logitech helpt ons met hun technische middelen en apparatuur.’

‘We hebben een internationaal team van renners, coaches en experts. Mensen zijn logischerwijs veel in het buitenland en onderweg. Door middel van hoogwaardige video-calls kunnen we toch snel en eenvoudig persoonlijk contact onderhouden zonder daarvoor altijd maar te hoeven reizen.’

Wat vind je het fijnst aan thuiswerken? 

‘Het is best lekker om een dag in de week ongestoord te kunnen doorpakken. En wat ik al eerder aangaf, het scheelt me veel reistijd – anderhalf uur heen, en anderhalf uur terug. De afwisseling ervaar ik ook als prettig.’

Wat vind je soms wat minder leuk aan thuiswerken? 

‘De dynamiek en werksfeer bij Team Sunweb zijn erg fijn. Ook het ad hoc sparren met collega’s kan ik weleens missen op zo’n dag.’

Wat is het grappigste of gênantste wat je ooit hebt meegemaakt in een video call?

De gênante momenten vallen nog wel mee, maar grappige momenten vind ik als er opeens huisdieren in beeld komen tijdens een video call J.

Nu je al een langere tijd gebonden bent aan huis, hoe wordt er binnen Team Sunweb omgegaan met videobellen? En hoe ga je er – zelf mee om? Zie je veranderingen?

Wij waren al gewend om regelmatig met elkaar op afstand te werken, vanuit HQ, races, Keep Challenging Center. Misschien wel mede daarom gaat dit eigenlijk heel goed vanuit huis. We hebben veel contact dmv video bellen tussen collega’s en in mijn geval ook met de partners van het Team. Natuurlijk is regelmatig persoonlijk contact heel prettig voor de samenwerking, maar in sommige gevallen is video bellen misschien wel efficiënter.

1111