Vijf valkuilen van thuiswerken voor de werknemer

Waar moet je op letten bij thuiswerken

Een dag thuiswerken is enorm handig en fijn, maar het vraagt wel de nodige discipline. Bovendien liggen er de nodige verleidingen op de loer. Hieronder vind je de belangrijkste valkuilen van thuiswerken. Doe er je voordeel mee!

 1. Opstartproblemen
  Veel mensen die thuiswerken vinden het lastig om daadwerkelijk te beginnen. De ontbijttafel is nog maar net opgeruimd, de kinderen zijn naar school, het is het is 8:15… alle tijd dus om nog even die Netflix-aflevering af te kijken of je Facebookpagina te updaten. Echter, voor je het weet ben je twee uur verder en is er nog niets uit je handen gekomen. Het is beter om direct te beginnen en jezelf te belonen met iets leuks nadat je al je taken voor de dag hebt afgerond. Dit zal je een goed gevoel geven over je eigen presteren en laat je meer genieten van de ontspanning erna.
 2. Teveel tussendoor
  Het voordeel van thuiswerken is dat je tussendoor wat kleine klusjes kunt doen. Zolang het daadwerkelijk bij wat kleine nevenactiviteiten blijft, is er geen probleem. De was uit de droger halen kan bijvoorbeeld prima, maar daarnaast boodschappen doen, de heg knippen, stofzuigen, de afwasmachine in – en uitruimen, de auto door de wasstraat halen, je cd’s op alfabet zetten of de koelkast ontdooien kun je beter op een ander tijdstip plannen.Bespreek dit ook met je eventuele partner: deze gaat er wellicht vanuit dat je zeeën van tijd (over)hebt om het een en ander op te pakken aangezien je geen reistijd kwijt bent.
 3. Thuiswerken met jonge kids? Nice try!
  Veel jonge ouders denken te makkelijk dat ze een thuiswerkdag goed kunnen combineren met de zorg voor jonge kids. Dat werkt dus niet. Met name kleine kinderen vragen gedurende de dag veel tijd en aandacht. Het is prima om tussendoor een telefoontje te plegen maar maak je voor de rest niet al te veel illusies. Wanneer je er thuis voor de kinderen bent, zorg dan ook dat je daadwerkelijk wat leuks doet samen of pak je rust. Leg jezelf voor die dag geen werktaken op. Als de kroost slaapt en je bent uitgerust, is het natuurlijk helemaal aan jou om even achter de laptop te kruipen, maar zie de dag met de kinderen niet als een thuiswerkdag.
 4. Waar is de frisse lucht… en de medemens?
  Mensen die goed thuiswerken, kunnen helemaal opgaan in hun werk. Voordat je het weet zit je alleen maar achter je computer terwijl je dat op kantoor ook niet doet. Het is goed om tussen de verschillende taken door even een stukje te gaan wandelen, water te drinken of een frisse neus te pakken. Lunch buiten de deur is tevens aan te raden want contact met de medemens blijft belangrijk. Zorg tenslotte dat je goed bereikbaar blijft voor je collega’s tijdens je thuiswerkdag. Systematisch niet opnemen van je telefoon zorgt voor onnodige irritatie bij collega’s.
 5. Te lang doorwerken
  Lekker ongestoord doorwerken geeft een kick maar je kunt het ook overdrijven. Mensen die thuiswerken willen nog weleens een paar uur langer doorgaan omdat dat ene project nu eenmaal af moet. Van een keer langer doorwerken wordt niemand slechter maar als het systematisch wordt, overwerk dus, kan dit een negatieve impact tot gevolg hebben. Als je s’ avonds (te) lang doorwerkt, val je bovendien minder goed in slaap en slaap je onrustiger… waardoor je de volgende dag moe op kantoor verschijnt. Gewoon op tijd stoppen dus en nog even ontspannen voor je daadwerkelijk onder de wol kruipt.

Als je bovenstaande valkuilen in de smiezen houdt en weet te tackelen, is een thuiswerkdag natuurlijk prima aan te raden.

1111