Vijf voordelen van een dagje thuiswerken

Thuiswerken is allang geen taboe meer. Toch doet lang niet iedereen het. Plichtsgetrouwheid, FOMO (Fear of missing out) of simpelweg onwennigheid. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen om juist wél thuis te werken.

 1. Meer productiviteit, minder afleiding
  Een van de meest gehoorde klachten van mensen als het over de kantoortuin gaat, is het geluid dat andere collega’s maken. Niet voor niets doen steeds vaker noise cancelling headphones hun intrede: een weinig subtiele hint naar de rest van je collega’s om met rust gelaten te worden. Maar ook als je wel in de stemming bent voor een gezellig praatje bij de koffieautomaat tikken ongemerkt de minuten voorbij. Nu is er niks mis met af en toe een beetje lummelen of niks doen op een dag, maar voor je het weet dient de volgende vergadering zich alweer aan. Ook de gezamenlijke lunch duurt altijd langer dan je gepland had. Als je thuiswerkt heb je die afleidingen niet. Veel mensen ervaren dan ook een hogere productiviteit wanneer ze thuiswerken.
 2. Minder moe
  Veel mensen komen na een dag gewerkt te hebben vaak vermoeid thuis. Niet zo vreemd; ze hebben de hele dag gewerkt én alle gesprekken met collega’s, urenlange vergaderingen en onvoorziene gebeurtenissen vragen de nodige energie. Thuis is het in de regel een stuk rustiger werken en is er minder interactie met anderen waardoor veel werknemers veel minder moe zijn aan het eind van een (thuis)werkdag. Daarnaast geven mensen aan thuis geconcentreerder te kunnen werken.
 3. Minder tijdverlies
  Voor de meeste mensen geldt: werken betekent reistijd. Dat zal voor de een half uur tot een uur per dag betekenen, maar voor een groot deel van werkend Nederland is het toch al snel anderhalf uur of langer. Uit onderzoek blijkt dat een vijfde van de Nederlandse werknemers dagelijks ten minste 90 minuten kwijt is aan woon-werkverkeer. Dat is anderhalf uur die je ook aan je werk of andere dingen had kunnen besteden. Als je thuiswerkt, begin je zodra je opstaat en gedoucht hebt (al is dat natuurlijk niet noodzakelijk, wie weet presteer je in je pyjama wel het allerbeste). Bovendien begin je je dag niet geïrriteerd en gefrustreerd omdat je net drie kwartier in de file hebt gestaan of omdat de trein weer eens vertraging had.
 4. Je eigen werkplek
  De meeste kantoren voorzien hun werknemers tegenwoordig van redelijk goede stoelen en een verstelbaar bureau maar… home is where the heart is. Een eigen werkkamer of kantoor thuis kun je helemaal inrichten naar je smaak, met je eigen apparatuur al dan niet voorzien van ingelijste foto’s van je geliefden, action figures of je verzameling poezen-mokken. Daarnaast ben je natuurlijk ook vrij om te gaan werken waar je wilt. Aan de keukentafel, in de tuin of in een koffiecafeetje om de hoek.
 5. Combineren met andere zaken
  Een thuiswerkdag is ideaal voor het combineren met andere zaken. Dat kan iets heel kleins zijn – het posten van een pakketje of het draaien van een wasje – tot een afspraak bij de tandarts of de fysiotherapeut waar je anders een hele of halve dag vrij zou moeten hebben vragen. Doordat je geen tijd kwijt bent aan reizen, kan je dit prima combineren met je dagelijkse werkzaamheden.

1111